I våras kunde inte alla platser fyllas på polisutbildningen. Men nu ska antalet poliser öka kraftigt. För att fler ska kunna komma in på polisutbildningen har begåvningskraven sänkts. Även DN rapporterar detta. Lyssna på intervjuer av representanter från Totalförvarets rekryteringsmyndighet och Polisen.

Polisförbundet uttrycker sin oro för att kraven att bli Polis sänks, men är det så att begåvningstest har någon betydelse? Nej, i själva verket används inte poängen på begåvningstest vid polisurvalet, sist jag såg data på detta 2014 så låg korrelationen mellan begåvningstestningen och antagningsbeslutet på .13. Däremot var den samlade subjektiva bedömningen av polis och psykolog helt avgörande, korrelationen av den samlade bedömningen var .82!! Och korrelationen mellan den subjektiva bedömningen och intelligens låg på .12. Med andra ord det spelar ingen roll hur kandidaterna presterar på begåvningstestet, det är psykologen och polisen som intervjuar och tycker sig finna de lämpliga personerna som blir helt avgörande.

För 13 år sedan (2003) när jag jämförde läkarurvalet till Karolinska med urval till Poliser var skillnaden stor. Titta i grafen nedan där jag räknat om poängen på exakt samma testitem till en IQ skala. Eftersom 100 utgör medel i populationen så representerade varken läkare eller poliser någon normalpopulation, med andra ord inte till fördel för polisen. När det gäller läkarurvalet skedde 2003 en mekanisk bedömning av begåvningstestet, kandidaten rangordnades och de som hade högst resultat fick komma på intervju som sedan blev avgörande (dessförinnan användes högskoleprov och betyg).

Polis Läkare

Låt nu säga att vi följer polisens logik när de säger att normalbegåvade ligger mellan 4-6 staninepoäng. Detta bygger på att det är ett mätfel i ett begåvningstest på ca 1 staninepoäng, och den medelbegåvade kandidaten får 5 staninerpoäng. Om man nu sänker kravet från 4 till 3 staninepoäng betyder det att kandidater som ligger ca 1 standardavvikelse under normalbegåvning kan komma in på utbildningen. Det är då bara de (ca 16%) som ligger lägst i Sverige på begåvningstest som inte kan komma in på polisutbildningen (lägger vi till lite mätfel så blir det i stort sätt alla i hela Sverige).

Med denna data kan bara en logisk slutsats dras, strunta i begåvningstestet, det är oetiskt att administrera ett test som inte har någon som helst betydelse för antagningen. Till detta ska läggas till att kandidaterna kan ej överklaga urvalsbeslutet, så all makt till psykologerna och poliserna som utövar holistisk tolkning, som vi vet inte funkar speciellt bra.

Med tanke på den samlade kunskapen om urval som finns idag vid Försvarsmaktens HR Centrum (tack o lov intelligenstestas militären fortfarande) och vid svenska lärosäten (tre avhandlingar har lägst fram senaste åren) kan detta starkt ifrågasättas, särskilt med tanke på att polisutbildningen ska vila på vetenskaplig grund.

Vill du läsa mina tidigare inlägg klicka här